2009. december 12., szombat

Obama beszéde és demokrácia védelme


Obama: "Egy erőszakmentes mozgalom nem tudta volna megállítani Hitler seregeit, tárgyalás útján nem lehet meggyőzni az al-Kaida vezetőit, hogy letegyék fegyvert"



Az "igazságos háborút" védelmébe vevő oslói Obama-beszéd az amerikai konzervatív elemzőknek kedvére volt - állapította meg a Politico hírportál pénteki jegyzetében.

A Politico szerint sok kommentátor megjegyezte: Obama retorikája, különösen az afganisztáni csapaterősítés bejelentése óta, időnként szörnyen emlékeztet elődjének érvelésére.

A Nobel-békedíj átvételekor mondott beszédében Barack Obama elnök az igazságos háború szempontja alapján kiállt az amerikai katonai hatalom mellett - írta a The Wall Street Journal, amely rámutatott, ez éles hangsúlyváltást jelent Obama korábbi retorikájához képest, amikor még támadta a terrorizmus ellen igazságos háborút hirdető Bush-kormány külpolitikáját.

A konzervatív újság kiemelte: Obama erőteljesen védelmébe vette Amerika fellépését az ellenségekkel szemben, elismerve, hogy a világban gonosz erők működnek; mindez hagyományosan a konzervatív külpolitika alapelemei közé tartozik.

A The New York Times arról írt: Obama olyan beszédet mondott, amilyenre szükség volt, de valószínűleg nem olyat, amilyet a Nobel-bizottság szeretett volna hallani. A lap fontosnak tartotta hangsúlyozni: Obama nem kért bocsánatot azért, mert egy olyan ország hadseregének főparancsnokaként veszi át a békedíjat, amely két háborút is folytat. A liberális lap is kiemelte: Obama erkölcsileg igazságosnak nevezte az afgán háborút, amelyre szerinte stratégiailag szükség van ahhoz, hogy megvédjék Amerikát és más országokat a terrortámadásokkal szemben.

A The Washington Post szemleírója szerint Obama beszéde mesteri egyensúlyt teremtett a realizmus és idealizmus között; méltatta az erőszakmentesség olyan nagy képviselőit, mint Martin Luther King és Mahatma Gandhi, megjegyezve ugyanakkor, hogy nemzetének védelmével megbízott főparancsnokként nem követheti azok példáját. Az újság szintén azt a részletet idézte az oslói beszédből, amikor Obama hangsúlyozta, "félreértés ne essék: a gonosz létezik a világon, egy erőszakmentes mozgalom nem tudta volna megállítani Hitler seregeit, tárgyalás útján nem lehet meggyőzni az al-Kaida vezetőit, hogy letegyék fegyvert".

Joe Klein, a Time magazin balközép kolumnistája oslói jegyzetében arról írt: nem véletlen, hogy az amerikai konzervatívok örömmel hallgatták Obama intellektuálisan kérlelhetetlen és erkölcsileg világos beszédét arról, hogy a békésebb és igazságosabb világ megteremtéséhez ironikus módon háborúk folytatására lehet szükség.

Forrás: Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Inforum - Információs Társadalom's Fan Box

Időjárás, Budapest